Wednesday, November 6, 2013

The Ramen Museum

Fortuna vuole che un altro lunedì sia festa nazionale. 

Essendo il giorno della cultura, il modo migliore di sfruttare la vacanza e' fare qualcosa di culturale, e sono infatti andata al museo. Il museo dei ramen, dove ho appreso della storia, le varietà e quant'altro c'e' da sapere sui ramen. Sappiamo bene che provengono dalla Cina. Non tutti pero' sapevamo che il brodo che si usa nei ramen cinesi si usa anche per preparare altri piatti, mentre quello dei ramen giapponesi e' fatto apposta, unico e solo. Non sapevo che ci fossero così tante cose da sapere sui ramen. Ad esempio, ci sono cinque criteri per classificarli: lo spessore, la percentuale di acqua nell'impasto, l'ondulatezza, il colore e il brodo. La combinazione di questi cinque elementi fa i ramen unici e "regionali". In ogni parte del Giappone si servono ramen locali, infatti.

Il museo e' un edificio abbastanza anonimo di fuori, indicato solo da una tabella. Ma dentro, sottoterra, si sviluppa in tutta la sua grandezza. Fondato nel 1994, era unico nel suo genere. E' composto da un negozio di cianfrusaglie e beni vari, e da nove ristoranti organizzati in uno spaccato urbano del Giappone degli anni 50, con tanto di TV e programmi, ufficio postale, stazione, cabine telefoniche dell'epoca. Un ritorno al passato impressionante. C'e' anche una vespa parcheggiata in un angolo. I visitatori possono scegliere tra preparazioni a base di sale, salsa di soia, miso, brodo freddo (つけめん) e a base di osso di maiale (豚骨) . Servono sia porzione intera che dimezzata, nel caso uno voglia provare più piatti. Un'idea fantastica.

E difatti, ho provato due ricette diverse. Prima sono andata da Ikemen Hollywood (che fa ovvio riferimento al significato del giapponese ikemen- uomo belloccio), dove tutti i camerieri avevano uno stile da ikemen e tra le altre cose la mia scelta di ramen prevedeva anche una bella marshmallow alla fiamma. Poi ho provato una classico ramen con brodo a base di salsa di soia, una ricetta tipica della città di Kesennuma (la città nel nord del Giappone tra le più distrutte dallo tsunami del 2011).

Devo dire che come giornata culturale, e' andata alla grande. 

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Blessed with another one of those National Holidays falling on Monday...

Being it Culture Day, the best way to spend my time is doing something cultural, and so I went to a museum. The Ramen Museum, where I learned about the history, the variety and all one needs to know about soup noodles. We all know that ramen come from China. Not all of us know that the soup used in Chinese ramen can be used in preparations of other dishes, while the Japanese ramen have their own soup stock, that's not used for anything else. Also, I didn't know how serious are people about ramen. For example, there are five criteria to rate ramen: thickness, percent of water in the dough, degree of wave, color, soup. The combination of all those five elements gives ramen their uniqueness and "regionality". Different areas in Japan serve their local version of ramen.

The museum is rather anonymous on the outside, just a building with a sign. But it opens up inside, three levels below the ground. Founded in 1994, it was at that time the first and only of its kind. It comprises a souvenir store and nine shops showcased in a street-scape cut-out of Japan in the late 50's, complete with TV sets and TV shows, vespas, post office, train station, pay telephone booths as they looked then. An impressive blast from the past. Visitors can choose among salt based soups, pork bone (豚骨) soups, miso soups, soy sauce soups and cold dip soup (つけめん). They all serve you full size if you already know what you want, or half portion, in case you feel like trying a few. Fantastic idea.

I did try two places, in facts. Went to check out the Ikemen Hollywood (with obvious reference to the Japanese meaning of Ikemen - good looking guy), where all staff were ikemen-looking, and I even got a marshmallow set on fire for my choice of ramen. The second one was classic soy sauce based ramen, a typical recipe from Kesennuma (one of the most damaged towns in north Japan that were washed away in the 2011 tsunami). 

As for a cultural time, I guess I had a great time.








2 comments:

  1. Ha, the ramen museum! I was there with Miranda last April. She's been a fan since I took her to a random ramen place in '09. We'd pretty much run out of options, so I apologized in advance for the lack of culinary splendor - turns out she liked it better than most other kinds of food we tried (added bonus: they're always very un-touristy Japanese on the inside). So the ramen museum was a guaranteed win. Did you happen to go with Derek, or was his post about ramen coincidental...?

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    1. Hahahah, a wild guess, uh? We went together.
      I loved the place too, it had managed to slip out of my to-do list until now, but eventually I nailed it. It can sort of be your neighborhood ramen joint. And I have 7 more to try....

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