Thursday, January 8, 2015

Ristorante Granduca A YOKOHAMA

The day before NYE I was asked by a friend to check the 'Granduca' restaurant in Yokohama Chinatown.

The choice of the restaurant is very special, for many reasons. First of all, it is a restaurant of Sicilian food recipes. And who better than me can verify the authenticity?

Second, my sicilian folks may have already heard of the name of the restaurant...In fact, the Granduca is a fine restaurant in Taormina, a Sicily's pearl, located in the center of the touristic pedestrian area in the town. It features grand fish based meals, high quality wines, top service and stellar prices, not to mention the wide terrace that opens onto the gulf, with views of Etna, its frequent puffs of smoke and, occasionally, bursts of lava, the Ionian sea, and mainland Italy on a fine day. It is one of the best summer nights spots that can't be missed if you'll ever go to Sicily. 

Anyway, this was to say that there is a restaurant with the same name, that promises the same genuine cuisine, in the middle of Chinatown. Yes. 

A third reason to check the restaurant out is that, as a lover of Taormina and its beauties as I am, I felt a pang of nostalgia when I first discovered this place. It was many years ago, but it wasn't until now that I had the chance to try it.

My friend told me that he spoke to the chef himself, as to say that he was bringing a Sicilian into the restaurant so to make sure that I would have a real homey experience. Indeed, the owner and cook was responsible for bringing back memories of long forgotten flavors...

We were recommended a beautiful red wine from the west part of Sicily, town named Erice. I could start another long and passionate digression here about this pretty town that's the site for various scientific international conferences, but I leave it to my readers to dig info. I can only say that they also hold a "Molecular Gastronomy" conference there...no need to add that I know where I'm going next for work!

To go back to the dinner, the chef's choice for the menu was superb and really really Sicilian. Starters were a triplet of tiny bread buns in the color of the Italian flag to accompany chickpea puree; spaghetti with sea urchin sauce followed, then stuffed squid and fish filet baked in paper parcels. Meat followed, breaded pork cutlet Palermo style (meat is attached to a rib). Finally dessert was a mix of cakes, and mandarin ice cream served in a coffee cup.

Before leaving, a sip of limoncello, a chat with the owner and a promise to return. I think it's doable, there are many more dishes to try, after all.

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Il giorno prima della vigilia di capodanno un amico mi chiede di andare al ristorante 'Granduca' a Chinatown, vicino Yokohama.

La scelta del ristorante e' topica per varie ragioni. Intanto, perché Granduca e' un ristorante di cucina siciliana. E chi, meglio di me, potrebbe verificarne l'autenticità?

Poi, secondo, i miei conterranei potrebbero aver già sentito il nome…infatti, chi non conosce il ristorante Granduca di Taormina, perla della Sicilia? Piatti a base di pesce, vini di qualità, servizio eccellente e prezzi stellari, per non citare l'ampia terrazza che si apre sul golfo, con la vista dell'Etna e i suoi sbuffi e le sue eruzioni, il mare Ionio, e persino la punta dell'Italia nei giorni limpidi. Se vi dovesse captare di trovarvi in Sicilia, assicuratevi di visitare uno dei posti migliori per trascorrere le serate estive. 

Comunque, tutto questo per dire che, si, a Chinatown c'e' un ristorante con lo stesso nome. Avra' la stessa cucina?

Il terzo motivo per andare a questo ristorante e' stato che, essendo perdutamente innamorata di mio di Taormina e le sue bellezze, quando ho scoperto questo posto mi e' venuta una fitta di nostalgia. E' stato anni fa, ma e' solo adesso che ho avuto la possibilità, o creato l'occasione, di andarci. Il mio amico mi ha confessato di aver scambiato due parole col cuoco, visto che voleva assicurarsi che il mio essere siciliana trovasse adeguatezza nel menu. E difatti il proprietario ha riportato in superficie ricordi di sapori che credevo dimenticati…

Ci e' stato consigliato un bel vino rosso di Erice. Ora, potrei iniziare una lunga digressione su questa cittadina che e' teatro d vari convegni scientifici internazionali, ma lascio la ricerca ai lettori. Dico solo che a Erice si tiene una conferenza di "Gastronomia Molecolare"…diciamo che so che viaggi di lavoro fare!

Tornando alla cena, la scelta dello chef e' stata superba. Si inizia con un trio di panini colorati con i colori della bandiera italiana, e poi, signore e signori, il macco di ceci! A seguire spaghetti con ricci di mare, poi filetto di pesce al cartoccio con verdure, calamari ripieni e niente meno che la cotoletta alla palermitana. Il dolce era una combinazione di torte e un leggero sorbetto al mandarino servito in una tazzina di caffè.


Prima di andare, ci siamo fatti offrire del limoncello, ho chiacchierato con il cuoco per sapere di più sul perché e come del ristorante, e infine ho promesso che sarei ritornata li. E la cosa e' molto probabile, dato che ho ancora molti piatti da testare.










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