Saturday, March 14, 2015

Arepas movie night and other parties

It all started with a call for a gathering at the Wago Residence to watch the videos Hiroshi took on our ski trip.

It all ended with some lychee tea.

In between…arepa de huevo…

Thanks to a slight but significant predominance of Colombians, dinner had a certain bias towards a tropical menu. And with authentic Colombian ingredients.

The arepa is a corn cake, either fried or baked, which constitutes one of the basis of south american diet, particularly in Colombia and Venezuela, and the variant we prepared was stuffed with a whole egg.

Now, it looks rather simple to make, but I challenge any of you to try and pour an entire raw egg inside one of those cakes without a) breaking the egg yolk b) breaking the cake and c) having tried it before. No, seriously, try.

The making of the dough is straightforward. Shaping it into pancake-size disks too. Deep frying one cake by one, is a piece of cake (pun). It is at this point that things can go fubar, when the fried corn tortilla is taken out, then one has to make a hole in it and somehow pour the egg inside the hole. The pouring and subsequent sealing back of the opening are to be executed within seconds, so that the cake can be put back into the hot oil and fried a second time, to allow the egg to harden.

We were all concentrated when it was egg time, still, and nervous around the kitchen, watching anxiously and hoping for a happy ending…

Cake after cake, success rate increased as much as the rest of the food decreased. Eventually we all remembered the primary motive that had brought us all together and we had some good laughs at watching me tumble down and the others graciously ski down the slopes of Nozawa...

There have been a few more gatherings at Marina's too, which contributed a great deal to make my days better and I don't describe in detail each and every one of them not because they don't matter (rather the opposite), but simply because they all follow the usual SOP, where the usual suspects bring the usual truckload of sushi and beer and the usual host baking or cooking to make sure the truckload of food is doubled.

So, in a nutshell, here is what I call high quality time: good food and good company make life better and give good memories.

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Tutto e' incominciato con una riunione alla Residenza Wago per guardare i video che Hiroshi aveva fatto in montagna.

Tutto e' finito con una tazza di te'.

E in mezzo….arepa de huevo…

Grazie a una leggera ma significativa predominanza di colombiani, la cena non poteva non avere certi accenti tropicali. E in aggiunta avevamo a disposizione ingredienti colombiani autentici.

La arepa e' una tortina di mais, fritta o infornata, che costituisce uno degli alimenti fondamentali della dieta sudamericana, in particolare in Colombia e Venezuela. La variante che abbiamo cucinato era con un uovo intero dentro.

Ora, seppur sembra facile da fare, sfido chiunque a provare a versare un uovo intero dentro una di queste tortine senza a) rompere l'uovo b) rompere la tortina e c) aver mai provato prima. Dico sul serio, provateci e ditemi.

Fare l'impasto e' semplicissimo. Fare i dischi di pasta anche. Friggere le tortine una alla volta e' un gioco da ragazzi. Ma e' proprio a questo punto che le cose si complicano esponenzialmente, quando la frittella va tolta dall'olio, si pratica un'apertura attraverso la quale si versa l'uovo dentro, in qualche modo. Versare l'uovo e richiudere la fessura sono operazioni che vanno eseguite in una manciata di secondi in modo tale che la tortina possa essere ripassata nell'olio bollente cosi che l'uovo si addensa.

Eravamo proprio concentratissimi in cucina, tesi e nervosi ogni volta che si era sul punto di aprire la frittella, a nutrire la speranza di un'esecuzione perfetta…

Frittella dopo frittella, il tasso di successo aumentava mentre la quantità di cibo diminuiva. Alla fine ci siamo poi ricordati del motivo che ci aveva riunito e ci siamo fatti due risate nel guardarci: io che me la facevo a capitomboli e loro sciavano graziosamente nelle piste di Nozawa…

Ci sono pure state altre cene organizzate a casa mia, che sono servite a rendere i miei giorni meglio sopportabili. Il solo motivo per cui non dedico racconti a parte non e' di certo il fatto che non sono importanti (anzi, proprio il contrario), ma e' che seguono il solito protocollo, dove i soliti sospetti si fanno vivi con la solita camionata di sughi e birre e io come al solito cucino o inforno così da essere sicuri che la camionata di cose da mangiare raddoppia. 


Questo, in breve, e' cio che chiamo alta qualità: buon cibo, una buona compagnia così da vivere una vita migliore e avere bei ricordi.








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