Saturday, May 27, 2017

A Greek dinner

The other day I arranged a Greek dinner at my place, where only my Greek colleague, with only a very little help form myself, cooked everything. It doesn’t often happen that I let someone use my own kitchen entirely, but when I do…it’s for a good cause, and I couldn’t have asked for a better use of it, looking at how it turned out.

We met early, on the day, to do all the grocery shopping and one hour and 5 bags later we were ready to get to work.
The recipes we prepared were not just the usual ones found at your average Greek restaurant (no moussaka, sorry peeps), so I wanted to definitely watch all the steps of the preparation to learn. I normally am the teacher, but for once I was the student, following directions and instructions. It really felt like a cooking class, only that this time the cook came to me and not viceversa. During the cooking I would also ask questions about the dishes she was preparing and the Greek cooking traditions, since I didn’t know much about either. We were engaged for about 5 hours straight, but weren’t rushing, allowing the flavours of herbs and olive oil to fill the room. 

We prepared the following (hoping I got the names right): gigantes (giant beans baked in tomato sauce), tzatziki (the well known yoghurt and cucumber sauce), zucchini chips that were oh fabulous, keftedes (meat balls with herbs), giouvetzi ( a dish of baked meat and pasta where the meat is stewed beforehand in cinnamon flavoured tomato soup), a lettuce and dried figs salad, and finally the more classic tomato and feta cheese salad.

I mean, it was a feast. I invited over a few friends who took care of drinks and sweets and we were all set. We stayed till late trying to fit as much food as possible in our stomachs, but we cooked for an army anyway, so in the end I indulged in leftovers for a few days. It was good.

I shall arrange more of those cooking events where I focus on one country’s traditions. Indian next?

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Qualche giorno fa ho organizzato una cena greca a casa mia, e in quell’occasione una mia collega greca, con un minimo aiuto da parte mia, si e’ messa a cucinare dall’inizio alla fine. Non capita spesso che lascio la mia cucina nelle mani di qualcun altro, ma se succede e’ per una buona causa e tra l’altro non avrei potuto sperare in un migliore utilizzo di casa mia.

Il giorno della cena ci siamo incontrate presto per fare la spesa e un’ora e 5 borse dopo eravamo pronte per cominciare.
Le ricette che abbiamo preparato non erano le classiche che uno trova ai ristoranti di cucina greca (ovvero niente moussaka), perciò ero attentissima a ogni cosa. Di solito sono io quella che spiega, mentre invece stavolta ero quella che ascoltava, e ho seguito tutte le istruzioni passo passo. Sembrava proprio di stare a scuola di cucina, ma con il vantaggio che il cuoco ti viene a casa, piuttosto che il contrario. Mentre cucinavamo ho anche fatto tante domande sia riguardo ai piatti che alle tradizioni, visto che ne so poco di entrambi. Abbiamo passato una cosa come 5 ore filate a cucinare, ma senza avere fretta, dando il tempo agli aromi di erbe e olio d’oliva di inebriare il tutto.

Abbiamo cucinato le seguenti (spero di avere azzeccato i nomi): Gigantes (fagioli giganti infornati in salsa di pomodoro), tzatsiki (la famosa crema di yogurt e cetriolo), zucchine fritte che erano la fine del mondo, keftedes (polpette di carne alle erbe), giouvetzi (pasta al forno con stufato di carne aromatizzato alla cannella), poi una insalata di lattuga e fichi secchi e infine la famosa insalata di pomodoro e feta.

Ora dico, una festa per gli occhi. Ho poi invitato un gruppo ristretto di amici che si sono occupati delle bevande e dolci, e ci siamo abbuffati a dovere. Siamo rimasti fino a tardi, cerando di mangiare il più possibile, ma davvero c’era da mangiare per un esercito…almeno mi sono rimasti gli avanzi per i giorni successivi.


Mi sa che devo organizzare altri di questi eventi a tema culinario, scegliendo magari una nazione diversa ogni volta. Prossima volta indiano?









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